Skip Navigation LinksНачало | История | Популярни истории и личности

Популярни истории и личности

Обратно към списъка
Облогът в Даскаловата къща

Легендата

Легендата за облога в Даскаловата къща е от 1808 година. Тогава завършва строежа на къщата на богатия тревненски търговец на гюл и коприна хаджи Христо Даскалов. Старият чорбаджия извикал целия си род, майсторите-строители и видни еснафи и резбари, за да я осветят, както подобава на такъв знатен дом. На трапезата еснафите казали много похвални думи за майсторите-строители и за разкошния план на къщата. Но те не могли да похвалят нейната вътрешна украса, за каквато просторните й стаи на втория етаж давали богати възможности, защото такава липсвала. Това натъжило стопанина. Свъсил вежди и старият майстор Димитър Ошанеца, попригладил остри мустаци, па рекъл: ,,Аз на двете големи соби такива тавани от дърво ще изрежа, че навсякъде другаде да не се срещат като тях”. Слушал го младият калфа Иван Бочуковеца, а нещо в гърдите му напирало да изхвръкне. Скочил той тогава от мястото си и казал: ,,И аз мога да направя тавани от дърво и те няма да бъдат по-лоши от тези на майстор Димитър”. Това била нечувана дързост за онова време – ученик да оспорва майсторството на учителя си. Затова част от старите предложили този непокорен калфа да бъде наказан, но други, по-мъдри, решили между двамата да бъде сторен облог и с труда си да докажат кой е по-талантлив. Вдигнали еснафите чаши да благословят. А двамата майстори допрели палци и сторили облога. На следващия ден всеки от тях донесъл резбарските си инструменти и се заключил в определената му стая. Работили те и никой не знаел какво прави другия, никой не излизал от стаята си. Само Манка, чорбаджийската щерка, им носела храна и инструменти. Така работили от Гергьовден до Димитровден, когато изтекъл срокът на сключения облог.

Отново свикал чорбаджи Христо тревненските еснафи. Този път, за да прегледат и оценят работата на двамата резбари. Когато отворили вратата, където работил младия Иван, всички ахнали от изненада. Толкова ярко изгряло пред очите им палещото юлско слънце – символ на младостта и жаждата за живот, та рекли: ,,Майстор е Иван Бочуковеца, признава му се майсторството”. Но когато влезли в другата гостна, останали поразени от красотата на тавана. Оттам също греело слънце, но то било спокойното и мъдро майско слънце, обсипано с 88 на брой маргаритки, от които нито две не се повтарят. Старите майстори признали: ,,Майстор е вече Иван Бочуковеца, но баш майстор- - Уста е Димитър. Нему  се пада червения пояс на първомайсторство в Трявна”. А на младия пожелали славата му да расте и Манка да стане негова невеста.  Така завършило благородното състезание между двамата. По тази легенда през 1927 г. писателят Рачо Стоянов написва драмата „Майстори”, а по-късно композиторът Парашкев Хаджиев – опера със същото име. И до днес двете слънца топлят сърцата и душите на гостите на Даскаловата къща и будят преклонение пред непреходния талант на техните създатели. И до днес наблюдателите им спорят кое е по-красиво, кое „по-хубаво грее”.

Съвременните облози на майсторите

През 1992 год. в Трявна възстановяват облога, когато четирима местни резбари от Гергьовден до Димитровден изработват големи портални врати. Тогава Дарин Божков получава от резбарската гилдия званието “уста”. През 2006 година кметът на Трявна Стефан Данаилов стори нов облог между майсторите-резбари за обзавеждане на Калинчевата къща във възрожденския град. Четирима се състезават като всеки обзавежда по една стая в къщата. Дарин Божков обзавежда две. "Тревненски чертог" е стаята, която удивлява всеки, прекрачил прага на къщата. Целият интериор се изгражда около резбования таван с изобразената стара българска азбука Глаголица и вплетените в нея  пет стихии. Столовете носят елементи от знака на прабългарския бог Тангра, а на огромната маса е изобразена “космическата утроба”. В стаята има място и за иконата на покровителя на Трявна архангел Михаил. Дарин Божков е обзавежда още една стая в Калинчевата къща с условното име "Стаята с огнището". Таванът, миндерът, масата в нея вече носят типичните елементи на Тревненската резбарска школа. С неповторимото съчетаване на традиция и модерност в дърворезбата, Дарин печели повечето от гласовете на колегите си от местната гилдия след публичната защита на творбите и анонимно гласуване. Арбитри са прочутите резбари с тревненски корен  професорите Кънчо Цанев и Антон Дончев.


реклама