Skip Navigation LinksНачало | История | Популярни истории и личности

Популярни истории и личности

Обратно към списъка
Стефан Стамболов

Стефан Стамболов е роден на 31 януари 1854 г. във Велико Търново.

Потеклото му по майчина и бащина линия е от Трявна.

Стамболов расте в обкръжението на революционери като Христо Иванов-Големия, отец Матей Преображенски, Христо Караминков-Бунито. Като национален революционер, политически и държавен деец Ст. Стамболов оставя и значително документално наследство - стихове, статии, дневник, кореспонденция.

Депутат е в първото, четвъртото, петото, шестото, седмото Обикновено и третото и четвъртото Велико народно събрание. Подпредседател е на II и IV парламент и най-млад председател на IV ВНС. В това си качество Стамболов е първото официално лице в Княжество България, подкрепило преврата в Пловдив, довел до осъществяването на Съединението през 1885. Макар и председател, участва като доброволец в Сръбско-българската война. Избран е пръв регент след абдикацията на Александър I Батенберг през 1886-1887 г.

Министър-председател на България е от август 1887 г. до май 1894 г. Оглавява правителството на създадената от него Народно-либерална партия. Задачите, които си поставя, са защита на българската независимост, умиротворяване на страната, ускоряване на стопанското развитие, укрепване на международното положение на България и защита на българската кауза в териториите, определени от Санстефанския договор, но останали вън от държавата. За седем години Стамболов превръща България от турска провинция, застрашена да стане руска губерния, в модерна европейска държава. Държавната му политика води до бурен икономически растеж и подем на българското образование и култура. Той налага политически курс, който прави България първа регионална сила и гарантира нейното превръщане в европейски политически фактор. По негово време е обявен градският статут на Кутловица, преименувана във Фердинанд. Във всичките си действия Стамболов е воден от идеята за независимостта и просперитета на България над всичко.


реклама