Skip Navigation Links

Видео

Обратно към списъка
120 тревненци са взели участие в Априлското възстание през 1876 г.

Съгласно решенията за въстание в Гюргево от края на 1875 г., Търновският революционен окръг обхваща централните части на Северна България. Главен апостол е Стефан Стамболов с помощници Христо Караминков и Георги Измирлиев Македончето. Те имат подкрепата на местни родолюбци като Бачо Киро, Цанко Дюстабанов, Стефан Пешев,Матей Преображенски - Миткалото, Петър Пармаков, Йонко Карагьозов, Христо Патрев и други.

Въстанието е осуетено от започналите масови арести и репресии. На 26 април 1876 г. са арестувани и по-късно обесени Георги Измирлиев и Иван Панов. Ст. Стамболов научава за провалите, но нито отменя въстанието, нито го оглавява. Някои от ръководителите се опитват да следват първоначалния общ план, който е повече четнически, а не масово въставане на цели селища, както се е замисляло в Гюргево и е осъществено само в IV - ти окръг. 

На 29 април 1876 г. в селата западно от Търново сформират голяма чета (200 души) - четата на поп Харитон с помощници Бачо Киро и Христо Караминков. Четата се отправя през нощта към Габрово и на 29 април 1876 г. достига Дряновския манастир. Манастирът е обкръжен от близо 10 000 души редовна войска и башибузуци под командването на Фазлъ паша. Битките продължават 9 дена. На 7 май 1876 г. през нощта, въстаниците правят опит за пробив при който загиват по-голямата част от тях. Защитата на Дряновския манастир е един от военните върхове на въстанието.

От Габрово и околните села е сформирана чета от около 400 души с войвода търговеца Цанко Дюстабанов. Четата се придвижва на запад и се включва в бойните действия в помощ на въстаналите села между Габрово и Троян. На 9 май 1876 г. четата е разгромена и оцелелите четници отстъпват в Балкана. На 11 май 1876 г. четата е окончателно разгромена след тежък ръкопашен бой под връх Марагидик. Цанко Дюстабанов е заловен и по-късно обесен в Търново. 

От Трявна и околните села на 5 май 1876 г. се образуват чета от 120 души с войвода Христо Патрев. След няколко сражения на 8 май 1876 г. води битка с редовна войска и е разбита. 

Селата между Троян и Габрово въстават масово и образуват свободна въстаническа територия. В продължение на близо две седмици въстаниците яростно отбраняват планинските боази водещи към селата, а след това и селата Батошево, Кръвеник, Ново село и събраните в тях жители на околните въстанали села и махали и са разбити след тежки сражения. В борбата им се притичва на помощ Габровската чета и една малка чета от Троян начело с Иван Книговезеца. На 9 май 1876 г. е клането в Ново село. Башибозукът избива жителите и подпалва селото. Църквата канонизира жертвите на клането като християнски мъченици.


реклама