Skip Navigation LinksНачало | Забележителности | Mузеи

Mузеи


СПЕЦИАЛИЗИРАН МУЗЕЙ ЗА РЕЗБАРСКО И ЗОГРАФСКО ИЗКУСТВО - ТРЯВНА
Това е единствения в България музей, представящ две от трите изкуства на най-старата възрожденска художествена школа, оставила ни шедьоври в строителството, дърворезбата и зографството. Разположен е в прочутата и в чужбина Даскалова къща. Експозицията представя главните етапи в развитието на това изкуство. 

СТАРОТО (СЛАВЕЙКОВОТО) ШКОЛО
1.jpgСтроено е в периода 1836 г. - 1839 г. на място, подарено от църквата “Архангел Михаил” и със средства, дарени от тревненския търговец Никола Стоянов – Бояджийкин. В него се е помещавало Второто светско училище в България след Априловската гимназия. В него близо осем години с известни прекъсвания е учителствал големият български поет, писател, публицист, обществен и политически деец Петко Славейков. Тревненецът Петър Сапунов, книжовен деец, съставил, превел и издал няколко книги, отвел няколко деца от Трявна в Букурещ, за да ги подготви за учители в тревненското школо.

СЛАВЕЙКОВА КЪЩА
Строена е около 1830 г. Иванчо Райков, баща на Ирина, за която Петко Славейков се жени, я подарява на младото семейство. Тук са родени всичките деца на Петко Славейков /две от тях умират рано/. Остават Иван, Донка, Рачо, Райко, Христо, Пенчо и Пенка. Всички деца на Петко Славейков (освен Донка) са с високо образование, владеят по няколко чужди езика, заемат важни обществени и политически постове. Иван е бил кмет на София, народен представител, Министър на просвещението, Рачо Славейков е бил генерал, сражавал се е на Шипка и в Сръбско-българската война с най-високо отличие за храброст, занимавал се е и с журналистика.

КЪЩА-МУЗЕЙ „АНГЕЛ КЪНЧЕВ”
Музеят е домът на героя от национално-освободителните борби, приятел и съратник на Васил Левски - Ангел Кънчев. Той е роден в Трявна през 1850 г. Блестящ ум, високо образован, той отхвърля предложението за една завидна кариера на държавна служба, за да се отдаде на работата като пръв помощник на Апостола в организирането на революционни комитети.

РАЙКОВА КЪЩА
Построена е от майстор уста Димитър Сергюв. На една от гредите на къщата майсторът е записал: “1846 зафащами на февруари на 12 ден”. Преди това майсторът вече се е подписал на църква “Св. Вмч. Георги” в с. Любенова махала, Сливенско: “Архитектун Димитър Серги от Трявна 1837”, направил е каменния гърбав мост на мястото на дървения мост, построил е църквата в Енчевци, а има опит и в домостроителството - вече е построил Калинчевата и Дядо Добревата къща в Трявна.

МУЗЕЙ “ТРЕВНЕНСКА ИКОНОПИСНА ШКОЛА”
Това е единствения по рода си музей в България, който представя изкуството на най-старата възрожденска иконописна школа у нас – Тревненската. 
Експозицията е открита през 1984 г. и съдържа над 160 оригинални икони и  инструменти на тревненски зографи. Иконната колекция е организирана и подредена тематично и хронологически. Показани са едни от най-добрите образци на основните шест тревненски зографски фамилии: Витановска, Захариевска, Миневска, Поп Димитър Кънчовска, Венковска и Минчевска. Проследени са етапите в развитието на иконописта от  края на 17 в., оформянето на "класическия" тип тревненска икона през първата половина на 19 в., до постепенния упадък на школата в края на 19 и нач. на 20 в. Представена е възстановка на зографско ателие, технологията на зографисването и единствения у нас пълен комплект оригинален зографски инструментариум. 

МУЗЕЙ ЗА АЗИАТСКО И АФРИКАНСКО ИЗКУСТВО
Музеят е най-новият, и същевременно най-екзотичен музей в Трявна. В него е представена експозиция от богатото дарение на българския скулптор и колекционер Златко Паунов, събрано при пътуванията на художника в районите на Индия, Тибет, Непал, Китай и някои африкански страни. Предметите са предимно с култово предназначение.

реклама